Grzyby mają swoje stałe miejsce w polskiej kuchni. Są dodawane do pizzy, makaronów, zup, sosów czy nawet kanapek bądź tostów. Najbardziej wartościowe i intensywne będą jednak te suszone oraz marynowane – np. podgrzybki marynowane w occie. Powinny one zagościć w jadłospisie każdego Polaka.
Grzyby suszone
Proces suszenia usuwa z grzybów nadmiar wody, której jest w nich aż 90 %. Wbrew pozorom nie pogarsza to wcale ich walorów odżywczych, a nawet je intensyfikuje. Dzięki suszeniu wszystkie składniki mineralne zostają skoncentrowane i mogą lepiej oddziaływać na ludzki organizm. Jedząc regularnie grzyby suszone, nie można narzekać na niedobory wapnia, fosforu, potasu bądź selenu.
Jakie grzyby najlepiej nadają się do suszenia? Otóż przede wszystkim prawdziwki, kozaki oraz popularne i często wybierane przez Polaków podgrzybki. Są one bardzo mięsiste, dlatego nawet proces suszenia nie jest w stanie znacząco zmniejszyć ich rozmiaru.
Grzyby marynowane
Suszone grzyby mogą jednak pobudzać apetyt i skłaniać do jedzenia większych porcji różnych dań. Będąc na diecie, lepiej zastąpić je podgrzybkami marynowanymi w occie. Mają one niewiele kalorii, a mimo tego doskonale zaspokajają niewielki głód. Niektórzy potrafią wprost wyjadać je ze słoika, doceniając ich intensywny i bardzo charakterystyczny smak.
Do marynowania najlepiej nadają się podgrzybki, borowiki, kozaki, maślaki oraz kurki. Można też do woli łączyć ze sobą różne odmiany grzybów, tworząc fantastyczne i zaskakujące kombinacje. Standardową zalewą dla marynowanych grzybów będzie woda połączona z octem oraz różnorodnymi przyprawami. Taka klasyka zawsze każdemu posmakuje, dlatego nie warto jej w żaden sposób zmieniać.
Sklepowe czy domowe?
Wbrew pozorom nawet w sklepach można natknąć się na wartościowe i smaczne podgrzybki marynowane w occie. Należy tylko sprawdzić ich skład i przekonać się, co się w nim znalazło. Prawdziwe marynowane grzyby powinny zostać utworzone z grzybów, wody, octu i paru przypraw. Żadne konserwanty czy barwniki nie są im potrzebne.
Samodzielne przygotowanie marynowanych bądź suszonych grzybów nie jest wcale czasochłonnym zajęciem. Warto się nim zająć w wolnym czasie i utworzyć kilka słoików wypełnionych fantastycznymi przetworami.
Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net