Nawet najdroższe i najlepsze noże nie są niezniszczalne. Co zrobić, aby komplet noży wiernie służył nam podczas gotowania przez wiele lat, a krojenie i siekanie było przyjemne i bezpieczne? Sprawdź nasze rady!
Mycie w zmywarce – dobry pomysł?
Niestety, wysokie ciśnienie i temperatura oraz ostre detergenty używane podczas mechanicznego mycia przyczyniają się do niszczenia noży. Jeśli nie chcesz, aby nóż matowiał, rdzewiał i pokrywał się specyficznym nalotem, myj go ręcznie przy pomocy delikatnych detergentów. Ważne jest, aby robić to bezpośrednio po każdym użyciu – zaschnięte resztki pokarmu (szczególnie cytrusów i pomidorów) negatywnie wpływają na kondycję ostrza.
Odpowiednie ostrzenie i deski
Profesjonaliści ostrzą swoje noże codziennie. W domowych warunkach nie musisz robić tego aż tak często. Ostrza będą płynnie siekać, kroić, porcjować i szatkować, jeśli delikatnie naostrzysz je raz na 3 tygodnie. Pamiętaj, aby używać do tego specjalnych ostrzałek dedykowanych konkretnym typom noży (ważne jest, aby materiał ostrzący był twardszy od ostrza). Wybierając deskę kuchenną, kieruj się odwrotną zasadą: deska powinna być bardziej miękka niż nóż. Deska ze szkła czy marmuru będzie tępić ostrze. Dużo lepiej sprawdzą się modele z drewna czy tworzyw sztucznych.
Kupuj mądrze!
Aby mieć pewność, że noże na długo zachowają swoją nienaganną kondycję, warto dokonywać świadomych zakupów. Możesz mieć pewność, że markowe noże wzbogacone niklem, chromem, wanadem lub molibdenem będą służyć znacznie dłużej, niż tanie modele anonimowych producentów. Wysokiej jakości noże znajdziesz na stronie Notodo.pl. Warto obserwować ofertę sklepu internetowego, ponieważ osoby kupujące on-line często mogą liczyć na zniżki i specjalne promocje.