Składniki takie jak miód i cynamon wykorzystywane są w kuchni od wieków. Ten pierwszy przez wiele lat stanowił słodki odpowiednik cukru. Natomiast cynamon to podstawa wielu deserów, przyprawa nadająca charakterystyczną ostrą nutę oraz korzenny zapach. Połączenie tych dwóch składników również jest chętnie wykorzystywane w wielu różnych potrawach i napojach.
Rozgrzewający cynamon z miodem
Połączenie miodu z cynamonem to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty, jak i grzanego wina. Co ciekawe, często miód z cynamonem to także częsty dodatek do kaw. Miód zastępuje tradycyjnie używany cukier, natomiast cynamon dodaje się ze względu na jego charakterystyczny, korzenny zapach, a także nieco ostrzejszą nutę smakową. Tak przygotowany napój, wzbogacony o miód i cynamon, nie tylko wspaniale smakuje i pachnie, ale również rozgrzewa.
Miód z cynamonem to podstawa deseru
Korzenno-słodkie połączenie smaków jest również chętnie stosowane w ciastach i deserach. Tradycyjnie kojarzone jest z ciastem piernikowym i ciastkami korzennymi, ale cynamon z miodem ma o wiele więcej zastosowań. Wspaniale nada się jako mieszanka przypraw także w cieście takim jak sernik. Dodana do masy serowej nada jej wspaniały korzenny zapach oraz słodko-ostry posmak. Warto wypróbować to innowacyjne podejście do tradycyjnego deseru. Sezonowym przysmakiem wykorzystującym połączenie miodu z cynamonem są pieczone jabłka. To niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie smaczny i zdrowy deser, który wspaniale sprawdzi się jako uzupełnienie diety podczas długich jesiennych wieczorów.
Słodko-słony obiad
Połączenie miodu z cynamonem świetnie sprawdzi się również jako przyprawa obiadowa. Wiele przepisów wykorzystuje te dwa składniki jako podstawę sosów, glazur czy marynat. Mieszanka ta znajduje zastosowanie jako dodatek zarówno do mięs, jak i ryby. Uzupełnia smak potraw o korzenno-słodkie nuty, sprawiając jednocześnie, że stają się one nieco bardziej egzotyczne. Tak przygotowany obiad będzie z pewnością wspaniałą odmianą od tradycyjnych potraw przygotowywanych na co dzień. Nietypowe połączenie smaków wraz z niezwykle kuszącym zapachem sprawi, że nawet najprostsze danie stanie się arcydziełem wyrafinowanej sztuki kulinarnej.