Przygotowanie posiłków codziennych wymaga czasu i inwencji. Do tego wykonując je należy zadbać o jakość i skład produktów, aby organizmowi dostarczyć wszelkich składników odżywczych, które decydują o kondycji zdrowotnej człowieka.
Wydaje się to dość trudnym zadaniem, ale można znacznie ułatwić sobie życie stosując w kuchni przetwory firmy Vitapol – szybkie i zdrowe gotowanie na każdy dzień tygodnia nie zmęczy, nie znudzi a przy tym doda zdrowia i energii życiowej.
Dlaczego Vitapol?
Rynek przetwórstwa rolnego w Polsce jest dość bogaty. Półki marketów zastawione są opakowaniami pełnymi produktów z przetworzonych warzyw i owoców. Kuszą kolorowymi nalepkami i atrakcyjną ceną. Jednak walory zdrowotne wielu tych produktów są bardzo niskie. Niewłaściwe sposoby przetwarzania, które powodują znaczne ubytki witamin i minerałów, wykorzystywanie surowców pochodzących od producentów stosujących nadmierne ilości nawozów i środków ochrony roślin, stosowanie konserwantów przedłużających trwałość przetworów – to tylko niektóre grzechy licznych przetwórni owocowo – warzywnych.
Ze strony https://vitapol.net/pl/ można się dowiedzieć, że rodzinne przedsiębiorstwo przetwórcze Vitapol dobiera owoce i warzywa wyjątkowo starannie – kupuje je tylko u sprawdzonych, uczciwych producentów, a następnie w procesie produkcji traktuje je delikatnie tak, aby zachować jak najwięcej walorów odżywczych, smakowych a przede wszystkim zdrowotnych.
Sklep z przetworami jak babcina spiżarnia
Odwiedzenie internetowego sklepu Vitapolu https://vitapol.net/pl/ przypomina myszkowanie po piwnicy czy spiżarni w domu babci. Każdy łasuch znajdzie tu coś dla siebie: przetwory słodkie, słone, z octem, pikantne, soki i syropy, zupy, konfitury – produkty do bezpośredniego spożycia, bazę do przygotowania dania albo dodatki do niego.
Nie tylko przeciętnego łasucha zadowoli oferta sklepu – w tym miejscu chętnie zakupy zrobią koneserzy smaków. Produkty Vitapol są mocno osadzone w polskiej tradycji – wiele przepisów opiera się na starych recepturach, ale Vitapol to również odwaga i nowoczesność w łączeniu surowców, co w efekcie daje niezwykłe kompozycje smakowe. Jako przykład można podać sos Kabul, który jest złotym medalistą ostatnich targów żywności WorldFood Poland – najbardziej dynamicznie rozwijających się targów biznesowych dla branży spożywczej i gastronomicznej. O tym, czym sos Kabul przekonał jury targowe można się przekonać wykorzystując popisowy konkursowy przepis na kiełbasę pieczoną z serem i sosem. Ten i wiele innych przepisów można znaleźć na stronie https://vitapol.net/pl/ .
Nie tylko po polsku
Sos Kabul to jeden z przykładów śmiałego wejścia Vitapolu w świat smaków kuchni azjatyckiej. Imbir marynowany – komponent niezbędny do dań kuchni chińskiej, japońskiej, hinduskiej, produkowany jest w przetwórni Vitapol w dwóch odmianach: biały i różowy. Poza znakomitym smakiem imbir ma znaczne walory zdrowotne: zmniejsza ilość cholesterolu LDL, ułatwia trawienie, łagodzi bóle, działa przeciwskurczowo, poprawia pracę układu krwionośnego, a ponadto uznawany jest za afrodyzjak.
Dodatek egzotyki do polskiej musztardy pozwolił uzyskać dwa produkty, które łatwo przenoszą konsumenta w inny wymiar kulinarny. Musztarda o smaku curry oraz musztarda bardzo pikantna dodane do potraw z grilla sprawią, że danie znane od lat i nieco już nudne, nabierze nowego znaczenia. Można jeszcze wzmocnić te doznania i dołożyć na talerz doskonałą kapustę kimchi z Vitapolu – kapusta pekińska ukiszona z dodatkiem przypraw z Azji niczym nie ustępuje w smaku i jakości koreańskim oryginałom.